En skole for sosial og pedagogisk utvikling
Tøndergård skole og ressurssenter er en interkommunal skole med internat for barn og unge med sammensatte lærevansker i alderen 6 til 21 år. Skolen ligger fint og landlig til 3 km øst for Molde sentrum og tar imot elever fra hele Møre og Romsdal fylke.
Skolen gir opplæring til elever med ulike lærevansker, miljøterapeutisk opplæring tilpasset den enkelte elev, og muligheter for sosialt fellesskap med jevnaldrende. Vårt mål er å utvikle elevens ferdigheter til å klare seg best mulig i samfunnet med tanke på bolig, arbeid og fritid, og å styrke selvbildet og gi eleven tro på egne krefter.
Skoletilbudet
Skolen gir opplæring til ca. 55 elever på barne- og ungdomstrinnet, samt til elever i videregående skole. Skolegruppene er sammensatt ut fra elevenes faglige og sosiale funksjonsnivå. Det er mellom 5 og 10 elever i hver gruppe. Elevene får opplæring etter individuell opplæringsplan (IOP), relatert til læreplan for Kunnskapsløftet.
Skolen gir også opplæring i grunnleggende ferdigheter som egenomsorg, selvstendighetstrening, kommunikasjon og sosial kompetanse.
Tilrettelegging for elever med rett til videregående opplæring
Møre og Romsdal fylkeskommune har avtale med Tøndergård skole og ressurssenter om kjøp av tjenester for enkelte elever med rett til videregående opplæring. Kompetanseavdelinga i fylket vurderer søknadene og tildeler skoleplass i inntaket som har søkefrist 1. februar. Opplæringstilbudet gir:
- grunnkompetanse med vekt på grunnleggende ferdigheter
- enkeltvedtak om rett til spesialundervisning og Individuell opplæringsplan (IOP) i alle fag
- skriftlig halvårs- og sluttvurdering hvert skoleår, i stedet for vurdering med karakterer
- Kompetansebevis, utarbeidet av en videregående skole ved avslutning
- opplæring innenfor utdanningsprogrammet Studiespesialisering, 30 timer à 45 min per uke
Elevene kan, ut fra sine forutsetninger og behov, få opplæring fra alle nivå i det 13 årige skoleløpet. De kan også få opplæring i ett eller flere mål fra andre utdanningsprogram.
SFO
Tøndergård skole og ressurssenter har skolefritidsordning. Les mer på Molde kommunes nettsider: Skolefritidsordning (SFO) – Molde kommune. OBS! Skolen må kontaktes før søknad kan sendes inn.
Internat-tilbudet
Tøndergård skole og ressurssenter har tre internatbygg og ett hybelbygg. Vi har 22 elevplasser. Dette er et tilrettelagt botilbud hvor intensjonen er å gi elevene et best mulig sosial-pedagogisk og miljøterapeutisk tilbud.
Bemanning:
Faste ansatte dekker en døgnkontinuerlig turnus. I tillegg er det engasjementstillinger i varierende størrelse, ut ifra den enkelte elevs behov for ekstra oppfølging.
Faggrupper:
Barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere, hjelpepleiere i vernepleie, hjelpepleiere i psykiatri og miljøarbeidere med lang erfaring og kompetanse.
Arbeidsmetode:
Målretta miljøarbeid med en eklektisk tilnærming. Internat, skole, og foresatte har et nært samarbeid om opplæringstilbudet til den enkelte elev, og utarbeiding av et individuelt opplæringstilbud. På internatet har den enkelte elev en særkontakt som ivaretar dette samarbeidet.
Vår hovedmålsetting er at elevene skal bli mest mulig selvstendig i bolig og fritid.
Opplæringsområder
Selvstendighetstrening / ADL:
- Personlig hygiene
- Stell av eget rom
- Klesvask
- Matlaging og kjøkkenarbeid
- Bruk av penger – handle – trafikk
- Bruk av serviceinstitusjoner som post, bank mv.
Sosial trening / fritidstilbud:
- Kontakt og samhandling med medelever og andre
- Bruk av nærmiljøet, delta i ulike arrangement
- Fritidsaktiviteter (svømming, friidrett, boccia, basketball, ridning, fotball, ski, trimgrupper, folkedans, swing, fritidsklubb, diskotek, kino, teater, konserter, formingsaktiviteter, spill, data, m.m.)
Sosial og emosjonell utvikling:
- Fokus på trivsel og trygghet
- Positive sider, mestringsfølelse, bedre selvbilde
- Legge vekt på motivasjon og forutsigbarhet
- Arbeide med sosial kompetanseheving
Mål for arbeidet på internatene
- Gi ungdommene et trygt bomiljø der de føler seg ivaretatt
- Gjennom aktiviteter forberede de på et mest mulig selvstendig liv
- Prøve ut og delta på ulike fritidsaktiviteter
- Trene på og utvikle ADL-ferdigheter dvs. aktiviteter i dagliglivet som personlig hygiene, stell av eget rom og egne klær, sosial samhandling, bruk av penger, bruk av buss osv.
- Vennskap, tilhørighet, aksept gjennom tilrettelegging, struktur og forutsigbarhet
- Lære grensesetting for egen del
- Påvirke sin egen hverdag gjennom faste samtaler, husmøter og delta i planarbeid/ansvarsgruppe vedrørende egen person
Vi legger spesielt vekt på fysisk aktivitet og har faste aktivitetsdager med klatring, svømming, boccia, aktivitetsgruppe (friluft). Aktivitetene blir alltid tilpassa den enkelte elev etter forutsetninger og elevens egne ønsker. Vi har også hobbyaktiviteter/verksteder med egne kurs med jevne mellomrom.
Mens ungdommene bor her, ønsker vi å hjelpe dem til å se egne fremtidsmuligheter. De gis frihet under ansvar for gjennom det å lære konsekvenser av egne valg og handlinger.
Vi arbeider ut fra en eklektisk tankegang der helhetssynet blir ivaretatt. Dette betyr at vi tar utgangspunkt i ulike teorier og tilpasser metoder, tempo og nivå ut ifra den enkelte elevs forutsetninger og behov.
I måloppnåelse legger vi vekt på et tett samarbeid mellom miljøpersonalet, lærer, elev, foresatte, aktuelle hjelpeinstanser og evt. andre kompetansemiljø.
Praktiske opplysninger
Det er viktig at elevene har med seg klær og fottøy til all slags fritidsbruk. Elevenes klær må merkes. Elevene har behov for penger til toalettsaker, fritidstilbud etc. Foresatte får brev om denne ordningen før skolestart.
Veiledningstjenesten
Tøndergård skole og ressurssenter gir praktisk-pedagogisk veiledning i spesialundervisning og spesiell tilrettelegging for barn og ungdom.
Foreldre kan delta på veiledningsmøter i tillegg til de fagpersonene som er tilknytta førskole- eller skoletilbudet.
Dette kan være veiledning i form av:
- Observasjon og kartlegging av elever som gir grunnlag for praktisk-pedagogisk opplegg som kan følges opp over tid
- Råd og veiledning om metoder, materiell, utstyr og litteratur
- Veiledning av mer generell art til lærere / førskolelærere / foresatte / PPT
- Kurs-områder kan være klasseledelse, opplæring for elever med AD/HD og autismespekterforstyrrelser, opplæring i bruk av lese- og skrivehjelpemidler
Spesifikk veiledning i:
- Språk- og talevansker
- Lese- og skrivevansker
- IKT som hjelpemiddel og læremiddel ved lese- og skrivevansker
- Matematikkvansker
- Elever som har ADHD og autismespekterforstyrrelser (f.eks. Asperger)
- Sosiale og emosjonelle vansker
- Klasseledelse
- Bruk av digitale læremidler i spesialundervisning
- Alternativ supplerende kommunikasjon (ASK)
- Utprøving og bruk av digitale hjelpemidler angående ASK
- Informasjon og tilrettelegging i forhold til hørselshemmede barn
i barnehage og skole - Bruk av Snoezelen – sansestimulering og kommunikasjon
Veiledningstjenesten ble startet opp høsten 1985. Tjenesten er gratis for eierkommunene i Romsdal og Nordmøre. Fylkeskommunen kan kjøpe veiledningstjeneste. Utdanningsavdelingen har gitt ut veiledning angående søknadsprosedyre for de videregående skolene.
Vi har ikke ressurser til å gi ukentlige timer. Vi gir undervisende veiledning til de som saken angår og den som er ansvarlig for oppfølgingen. Dette kan også dreie seg om opplæring i bruk av hjelpemidler. Barnehage/skole stiller med ressurser til å følge opp veiledningen som blir gitt.
Saker angående veiledning for enkeltelever henvises via PP-tjenesten. Førskolelærere og lærere kan ellers ta direkte kontakt med veiledningstjenesten.
Søke skoleplass grunnskole
Søknad om skoleplass for grunnskoleelever skrives på eget søknadsskjema. Søknaden sendes digitalt via skolefaglig ansvarlig i elevens hjemkommune til Tøndergård skole og ressurssenter med org.nr. 974 574 624 innen 1. februar. Vi ønsker separate filer for søknadsskjema og sakkyndig vurdering. Andre vedlegg kan være én fil.
Unntaksvis kan opptak skje i løpet av hele skoleåret.
Søke skoleplass VGS
Møre og Romsdal fylkeskommune kjøper videregående skoleplasser på Tøndergård skole og ressurssenter. Disse plassene søkes på i ordinær søkeportal hos vigo.no. Ungdomsskolen til eleven er hjelpeinstans og fyller ut A-skjema i samarbeid med foresatte og elev. Dette er vedlegg til søknaden.
Utdanningsprogram det kan søkes på hos oss er Studiespesialisering. Søkefrist i Vigo og innsending av A-skjema med IOP, sakkyndig vurdering, enkeltvedtak og eventuelt annen dokumentasjon, er 1. februar.
Søke internatplass
Last ned søknadsskjema for internatplass (PDF)
For mer informasjon, ta kontakt med skolens sentralbord på tlf. 71 19 56 60 eller rådgiver på tlf. 46 91 93 13.